🆕Новата☀️ лятна колекия вече е при нас❤️ Пазарувай с безплатна доставка над 79лв.
март 27
Бебчо е вече на цели 6 месеца! Развитие и ТОП 10 сензорни игри
  • 35

Вече измина половина година, откакто се опознавате с Вашето бебче! 

Ето какво да очаквате от развитието на бебето на 6 месеца:

- Седене - Вашето мъниче би трябвало да започва да седи самостоятелно. В началото може да използва ръцете си за опора, но с времето то ще добива самоувереност и ще се справя все по-добре.
- Обръщане - бебето може само да се обръща от гръб по корем и обратно без затруднение;
- Движение - може вече да забележите, че малкото ви съкровище се придвижва от единия край на леглото до дугия с превъртане, също както вече може да започва да пълзи.
- Развитие на ръцете - вече бебето целенасочено посяга  и хваща предмети и играчки. То може да доближава ръчичките си и да разделя пръстите си. Може да забележите, че то наблюдава ръцете си, докато изпълнява движения с тях.
- През шестия месец обикновено на бебето се въвежда захранване.
- Общуване - бебчето ви се смее, гука, и произнася срички като гу-гу, ма-ма, ба-ба. Много препоръчително е да насърчавате речевото развитие чрез говорене и четене на книжки още от този период. 

Какви игри да играем с бебето на 6 месеца?

1. Ела и си вземи

Тъй като Вашето мъниче вече започва да се движи повече, то ще проявява още повече интерес да се придвижва на различни места. Въпреки че все още е твърде ограничено, придвижването ще става все по и по-уверено. За да му помогнете в тези усилия, поставете играчка извън обхвата на бебчо, като го насърчавате да си я вземе . Това е чудесен начин да стимулирате бебето си да пълзи.

2. Ку-Ку

Въпреки, че тази игра започва от ранна вързаст, тя не спира да е толкова забавна за бебчето, както в самото начало. Бебешките смях и усмивки по време на играта са сигурни. Те обожават момента на изненада, когато зад ръцете се появи лицето на мама, но също така вече надграждат и с елемента на предсказуемост какво ще се случи. Тази игра е страхотна и подпомага детенцето ви в когнитивното учене за постоянството на обектите. Затова - играйте с бебчо :) Скрийте лицето си с ръце и след това се покажете. Може да надградите играта като закрието неговото лице с шал или друга лека пелена и попитате "Къде е бебчо" , след което го откриете.

3. Магия За тази забавна игра ще са ви необходими цветни шалове или парчета плат и играчка с големи дупки, например сортер, ролка от тоалетна хартия или празна картонена кутийка. Играта е много лесна- просто поставете цветните шалове в дупките на сортера и окуражавайте мъничето си да ги изважда. След като извади всички, може да започнете отначало и продължите да се забавлявате. Тази игра развива фината моторика на Вашето бебе, както и координацията между ръцете и очите.

4. Копирай Мама

Уменията, които развива тази игра са социализация, имитация и равитие на вниманието.
За да започнете, с бебчо може да сте във всякаква позиция - седнали или легнали. Важното тук е да сте лице в лице и да правите различни физиономии, които бебчето ви да наблюдава и да го окуражвате да имитира. Например - може да се усмихвате, или да се плезите. Играта съвсем спокойно може да включи звуци като ма-ма, та-та и други, които да повтаряте на мъничето.
За да още по-забавно, може да включите и други членове на семейството да участват. Докато се забавлявате, не забравяйте да обяснявате на бебето какво правите, за да разширявате езиковите му умения. Също така е много препоръчително да го похвалите, когато успешно направи имитация. 

5. Водна забава

Говорейки за игри с вода, трябва непременно да отбележим, че не трябва да оставяте бебето само във вода без наблюдение!
През горещите летни месеци, играта с вода ще бъде още по-забавна навън. Но дори времето все още да не позволява, спокойно може да използвате неговото бебешко корито или вана. За целта напълнете само няколко сантиметра вода. В зависимост от това колко е стабилно, можете да го сложите да седне като го прикрепяте или да го сложите да легне по очи, като пак поддържате главичката му на безопасно разстояние от водата. 
И нека забавата започне! Окуражавайте мъничето да пляска с ръчички във водата, както и с крачета. Може да включите малки топки или играчки, с които ще стане още по-забавно. 

6. Малкия музикант

Уменията, които развива тази игра са фината моторика, координацията между очи и ръце, както и координация между двете ръце.  
Да поиграем на барабани! Перфектният барабан може да се направи от всякакви кухненски предмети, като най-обикновена пластмасова купа. Всичко, което трябва да направите е да вземете една дървена лъжица, да обърнете купата наобратно и ВОАЛА :) Така ще позволите на детенцето си да опознава нови звуци, които издава вашия импровизиран барабан, също както и да координира силата, с която манипулира лъжицата.

7. Кутия, пълна с тайни

С тази игра можете да развихрите въображението си на макс. Главната й цел е да позволи на бебчето да манипулира с различни предмети. По време на опознаването на новите неща се стимулират много сетива и се упражняват способностите за хващане и държане на  предмети. Докато правят това, децата се упражняват с каква сила да държат, така че да не изпускат играчките и предметите от ръцете си. 
Докато детенцето изследва съкровището в кутията/ кошницата, вие можете да му обяснявате какви характеристики имат предметите - какъв цвят са, каква форма, как се наричат, тежки ли са или леки; меки или твърди; какво може да правим с тях.
Идеи за съдържание на кутиите:
- цвят - можете да се фокусирате върху един основен цвят, в който да са предметите, например кафяв.
- категории - може да използвате  определен вид предмети, например - кухненски черпак, бъркалка, лъжица, шпатула, паничка и други
- храна - може да ползвате различни плодове и зеленчуци
- случайни предмети от вкъщи - можете да включите всичко, което е безопасно за вашето бебче.

8. Игра с храна 😮😮😮Знаем колко плашещо звучи за всеки родител това. Бебетата ще се омажат целите, заедно с всичко около себе си и после ще има мноого за чистене. Да, бъркотията ще е голяма, но това е важна част от научаването на децата как да се хранят.
Докато играят и изследват, те изучават свойствата на храната. Нейната текстура, миризмата, дали издава звуци като я мачкат. Ако я сложат в устата си, те ще усетят и какъв вкус има. Когато изследват храната с повече сетива, децата научават повече за нея и после са по-сконни да я ядат.  Така че смело сипете на бебчо една купичка храна и го оставете да се омаже на воля! :)

9. Светлинно шоу

Време е да изследваме зрителните сетива чрез една страхотна игра!
За целта ще са ви нужни ЛЕД лампички и тъмнина.
Какво да правим с тях - можете да ги движите бавно напред-назад, наляво-надясно. Този вид лампички са безопасни, така че може и бебчето да се включи в играта. Те ще се зарадват много на различните цветове и светлинки. 
Ако нямате такива лампички, можете просто да използвате фенерче. Само внимавайте бебчето да не освети очите си с него.

10. Насърчавайте независимостта

Може вече да забелязвате, че мъничето ви започва да си играе и по малко само. Отчитайте тези моменти и се опитвайте да не ги прекъсвате. Дайте му свобода и го оставете да се занимава само. Самостоятелната игра ще подкрепя тяхното желание за независимост, което ще нараства с времето и тези периоди ще се увеличават.
Това са само няколко идеи, с които да подпомогнете развитието на вашето бебче, докато се забавлявате. Сигурни сме, че те ще събудят въображението ви за още дейности. Не забравяйте, че всяко дете се развива със своето собствено темпо и ако то не проявява интерес към някоя игрите, дайте му малко време преди да опитате отново. Нашият сайт използваме бисквитки за правилната работа на сайта и оптимизирането набързодействие. Можете да прочетет повече за политиката на личните данни Приемам