март 19

Сънят на бебето - какво трябва да знаем?
  • 31

Първата година от живота на вашето бебе е пълна с важни етапи, през които вие и малкото ви съкровище преминавате.  Редовния нощен сън със сигурност е едно събитие, което очаквате с нетърпение. 

Може да отнеме известно време, докато родителите се приспособят към режима на сън на бебето и да се научат как да му осигурят здравословно количество сън.  Съвсем нормално е да имате въпроси относно новите навици и какво да очаквате през първата година на вашето бебче. 

От колко сън имат нужда бебетата?

Периодите на сън и бодърстване през деня и нощта ще се променят няколко пъти през първите 12 месеца за вашето мъниче. 

🍼0-3 месеца

През първите три месеца е нормално за новородените да прекарват между 14 и 17 часа в сън, разделени на периоди, в които те похапват, сменяме им пелените и взаимодействат със семейството. Кърмените бебчета обикновено похапват по-често, отколкото тези на бебешка формула - приблизително на всеки два часа. American academy of sleep Medicine съветва родителите да не се притесняват, ако часовете на бодърстване не съответстват с очакванията ви през първите месеци, тъй като те могат да са различни за всички мъничета.

👼🏻3-6 месеца

С навлизането във второто тримесечие, нуждата на бебето от сън намалява до около 12-15 часа. През този период сънят започва да е с по-голяма продължителност и бебчетата се хранят малко по-рядко. По някое време между трети и шести месец повечето новородени започват да спят нощен сън, въпреки че това правило не важи за всички.

👶🏻6-12 месеца

След половин година обикновено бебетата започват да спят през по-голямата част от нощта, въпреки че има доста други събития, които съпровождат този период като никнене на зъби, периоди на ускорен растеж, регресия. Ако през този период бебчетата не са започнали своя нощен сън, то някои родители започат да мислят за консултанти по  детски сън, като например професионалистите от платформата Нани, нани, бебе .

Сънят е от съществено значение за развитието на децата. По време на сън мозъкът изгражда основите за начините по които ние учим , растем, развиваме нашите емоции и поведенчески модели.

Вашето бебче  ще ви сигнализира, че е време за сън като започне да търка очички, да плаче и да е неспокойно. Можете да използвате тези сигнали, за да успеете да създадете първоначалния режим на сън и бодърстване още през първите месеци.

Как да помогнем на бебето да заспи ( без да се събужда често) ?

Изграждането на ритуали преди сън е важна стъпка в изграждането на навици и режим. Те създават чуватво за последователност и научават бебето да разпознава, че е дошло време за почивка.  През първите няколко месеца графикът на бебчо ще е свързан основно с храненето.  Докато расте, то ще започне да прави все по-дълги паузи между храненията и това е момента, когато да започнете да въвеждате нощния режим. За да помогнете на този процес, осигурявайте достатъчно дневна светлина и игри на бебето в активната част от денонощието. Докато новородените се нуждаят от няколко дрямки денем, опитайте да изпробвате различни варианти, в които да успеете да го позиморите с игра, за да може да спи по-дълго в тъмната част на денонощието, но внимавайте да не го преуморявате. Във времето преди лягане, опитайте да създадете спокойна атмосфера и да съзададете ритуали преди сън.  Такива могат да бъдат вечерно къпане, обличане на пижамка и смяна на пелени, четене на книжка, пеене на песничка, хранене преди сън, заглушаване на светлината, осигуряване на тишина. 

Важна част от изграждането на здравословни навици за сън е да започнете да учите бебчето да записвамо само. Много бебета се чувастват по-спокойни, ако ги гушкате или люлеете, но най-добрият подход е да сложите новороденото в леглотото преди да заспи. По този начин ще намалите стреса, ако то се събуди и вие не сте до него през нощта и ще може по-лесно да заспи отново.

Какво да правим, ако бебето не спи?

На първо място помнете, че всяко бебче е различно и не следва всички правила за сън така, както ни се иска. Въпреки че е нормално новородените да се будят по няколко пъти нощем, не се колебайте да поискате съвет, ако нещо ви притеснява. 

Ако малкото ви съкровище се събужда с плач, то може да е гладно, да му е неудобно или да има нужда от смяна на пелените. Бързо и тихо направете тези неща, без да включвате силна светлина, а по възможност използвайте нощна лампа.  Можете да се опитате да успокоите бебчо с потупване или тихо говорене, но се опитайте да не го вадите от леглото му.

Давайки много любов и внимание през деня и насърчвайки самостоятелност през нощта са неща, които ще помогнат да намалите стреса от отделянето на детенцето ви в самостоятелно легло, който много мъничета изпитват около шестия месец. Бебчето може да се чувства по-спокойно също с биберон.

Често срещано в развитието за бебетата е да нарушават режима си на сън и бодърстване. Това се нарича регресия и е нормално да се случи, често дължейки се на никнене на зъбки, периоди на ускорен растеж или когато усвояват нови умения като пълзене, ходене или говорене.

Ако сте родители за първи път, навярно вече знаете колко трудно е да се опитвате да приспите малкото вързопче, докато вие се чувствате също много изморени и недоспали. За това не пренебрегвайте вашите нужди за сън и почивка. Опитвайте да дремнете, докато бебето спи и не се чувствайте зле, ако имате нужда да се обърнете към роднини или приятели за помощ, ако се чувствате преуморени. 


Нашият сайт използваме бисквитки за правилната работа на сайта и оптимизирането набързодействие. Можете да прочетет повече за политиката на личните данни Приемам